Miliardarul chinez Wang Jianlin are probleme financiare?

Conglomeratul Wanda, condus de miliardarul Wang Jianlin, si-a cam facut de cap, incalcand restrictiile impuse de autoritati in privinta investitiilor realizate in strainatate. Drept pedeapsa, Beijing intentioneaza sa puna presiune pe companie, blocand contractarea de noi imprumuturi, dar si eliberarea de autorizatii pentru tranzactii. Aceasta "ofensiva" marcheaza o serioasa provocare pentru un grup care s-a dezvoltat puternic in ultimul timp si care s-a numarat printre cei mai agresivi actori chinezi pe piata mondiala de fuziuni si achizitii, dar care, acum, depune eforturi uriase pentru reducerea datoriei sale.

In acest context, Wang Jianlin s-a vazut nevoit sa iasa la rampa, dezmintind zvonurile potrivit carora conglomeratul pe care-l patroneaza nu este in stare sa-i achite creditele. "Multi sunt ingrijorati de gradul de indatorare al Wanda Commercial Properties. Totusi, in timp ce teama unora este generata de cauze reale, altii lanseaza zvonuri in incercare de a crea probleme. Adica unii vor sa castige facand rau altora. Eu unul nu inteleg cum speculatiile pot fi utile celor care le sustin", a spus omul de afaceri.

In ceea ce priveste capacitatea de plata a grupului Wanda, Wang Jianlin a asigurat ca "odata cu finalizarea tranzactiilor cu SUNAC si R&F Properties, compania va avea credite de aproape 29,6 miliarde de dolari si 25,1 miliarde de dolari in numerar". Dezvoltatorul imobiliar chinez Sunac China Holdings a cumparat de la Wanda Group 77 de hoteluri si 13 proiecte turistice, afacere evaluata la 9,5 miliarde de dolari.

In plus, "Wanda are scoase la vanzare numeroase active, a caror valoare se ridica la 19,2 miliarde dolari", a adaugat intreprinzatorul chinez. Continuand in acelasi spirit, omul de afaceri a precizat ca, pana la sfarsitul acestui an, Wanda Commercial va dispune de 33 de milioane de metri cubi spatii comerciale, inchirierea lor urmand sa aduca in 2018 peste 4,8 miliarde de dolari. Anterior, Dalian Wanda a construit cladiri de birouri si de locuinte. Acum, afacerile grupului vizeaza domenii precum sport, turism, divertisment si cinematografie.

Pentru a stopa colosala hemoragie de capital, autoritatile de reglementare a pietelor financiare din China au inceput, anul trecut, sa impuna intreprinderilor restrictii privind scoaterea de bani din tara, avertizand in legatura cu investitii "irationale". Astfel, sase dintre marile achizitii efectuate de Wanda in cursul ultimilro ani au facut obiectul unei anchete a organelor abilitate chineze. Este vorba, printre altele, de preluarea, in 2016, a studioului hollywoodian Legendary Entertainment, cunoscut pentru ultima trilogie "Batman" si "Jurassic World", pentru 3,5 miliarde de dolari.

Dalian Wanda Group a fost fondat in 1988. Conform revistei Forbes, Wang Jianlin are o avere de 31,3 miliarde de dolari, fiind cel mai bogat chinez.