Instanţa va dispune redeschiderea unei anchete pe numele lui Gabriel Oprea

╬nalta Curte de Casa┼úie ┼či Justi┼úie a decis ca Parchetul General s─â redeschid─â o anchet─â care ţl vizeaz─â pe Gabriel Oprea, dup─â ce judec─âtorii au admis o plÔngere formulat─â pe numele fostului Înalta Curte de Casa┼úie ┼či Justi┼úie a decis ca Parchetul General s─â redeschid─â o anchet─â care îl vizeaz─â pe Gabriel Oprea, dup─â ce judec─âtorii au admis o plângere formulat─â pe numele fostului vicepremier pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual ┼či instigare la abuz în serviciu.

Plângerea a fost depus─â în instan┼ú─â de Mihai ┼×ova, fost secretar general adjunct în MAI, care a reclamat implicarea lui Gabriel Oprea în emiterea unui raport al Departamentului de Informa┼úie ┼či Protec┼úie Intern─â ┼či a unei decizii a Oficiului Registrului Na┼úional al Informa┼úiilor - Secrete de Stat, în baza c─ârora Mihai ┼×ova a fost eliberat din func┼úie în ianuarie 2015.

Judec─âtorii au decis ca procurorii s─â redeschid─â ancheta ┼či s─â îl audieze pe Gabriel Oprea.

"Admite plângerea formulat─â de petentul ┼×ova Mihai împotriva ordonan┼úei nr. 539/P/2016 din data de 22 septembrie 2017 a Parchetului de pe lâng─â Înalta Curte de Casa┼úie ┼či Justi┼úie - Sec┼úia de urm─ârire penal─â ┼či criminalistic─â, men┼úinut─â prin ordonan┼úa nr.178/II/2/2017 din 14 decembrie 2017. Desfiin┼úeaz─â ordonan┼úa atacat─â ┼či trimite cauza la Parchetul de pe lâng─â Înalta Curte de Casa┼úie ┼či Justi┼úie - Sec┼úia de urm─ârire penal─â ┼či criminalistic─â pentru completarea urm─âririi penale sub aspectul s─âvâr┼čirii infrac┼úiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual ┼či instigare la abuz în serviciu, prev─âzut─â de art. 297 alin. 1 Cod penal, art. 47 rap. la art. 321 Cod penal, art. 47 Cod penal raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal. Procurorul trebuie s─â efectueze o anchet─â efectiv─â care s─â presupun─â verificarea aspectelor învederate de c─âtre petentul ┼×ova Mihai în leg─âtur─â cu presupusa implicare a intimatului Oprea Gabriel în emiterea raportului Departamentului de Informa┼úie ┼či Protec┼úie Intern─â nr. 0001180041/15.01.2015 ┼či a deciziei nr. S/440/15.01.2015 a Oficiului Registrului Na┼úional al Informa┼úiilor - Secrete de Stat, acte care au stat la baza redact─ârii adresei nr. 6504/15.01.2015, fapt ce presupune: audierea intimatului Oprea Gabriel; audierea persoanelor care au emis raportul nr. 0001180041/15.01.2015, respectiv dac─â acesta a fost întocmit ca urmare a ordinelor intimatului Oprea Gabriel; adres─â la DNA pentru comunicarea calit─â┼úii petentului ┼×ova Mihai în dosarul nr. 632/P/2015 ┼či stadiul procesual al cauzei", se arat─â în decizia instan┼úei.

Pe 16 ianuarie 2015, comisarul-┼čef de poli┼úie Mihai ┼×ova a fost eliberat din func┼úia de secretar general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, la propunerea lui Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate na┼úional─â ┼či ministru al MAI la acea vreme.

Decizia a fost luat─â dup─â ce Mihai ┼×ova a fost pus sub urm─ârire penal─â de DNA, al─âturi de Ingrid Mocanu, consiliera lui Gabriel Oprea, pentru folosirea de informa┼úii ce nu sunt destinate publicit─â┼úii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informa┼úii în scopul ob┼úinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, Ingrid Mocanu, în calitate de consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul lui Mihai ┼×ova la documente care con┼úineau informa┼úii nedestinate publicit─â┼úii ┼či la care acesta nu avea acces, conform atribu┼úiilor de serviciu, pe care cei doi ulterior le-au fotocopiat în scopul ob┼úinerii unor foloase necuvenite.

De asemenea, Ingrid Mocanu i-a facilitat accesul lui Mihai ┼×ova la documente confiden┼úiale emise de c─âtre Direc┼úia Na┼úional─â Anticorup┼úie, care priveau dou─â dosare penale aflate în curs de instrumentare. AGERPRES/