Caracteristici generale ale zodiei Rac Horoscop 2011

Semn de apa cardinal (intreprinzator), feminin (introvertit), guvernat de Luna
Verbul reprezentativ: "a simti"
Caracteristica dominanta: sensibilitatea
Atuurile: atasamentul fata de familie, fidelitatea
Piatra pretioasa: perla
Culorile norocoase: alb, argintiu
Ziua norocoasa: vineri
Numerele norocoase: 3, 8
Locurile norocoase: orase situate langa ape

Al patrulea semn zodiacal, Racul nu simbolizeaza nici explorarea eului (ca la Berbec), nici explorarea fizica (specifica Taurului), nici cea intelectuala (caracteristica Gemenilor). Nativul din Rac este caracterizat mai degraba printr-un extrem devotament fata de familie. Este emotiv si traditionalist, isi analizeaza cu mare atentie arborele genealogic, si acest lucru este reflectat de grija excesiva fata de rudele sale. In general, isi traieste viata mai degraba pentru cei apropiati, decat pentru el insusi.

Asemenea racului, nativul poseda o "carcasa" ce nu poate fi distrusa cu usurinta. Pentru a se apara de ceilalti, se retrage in spatele acestui scut protector, dar deseori luandu-si prea multe masuri de precautie, refuza sa mai comunice cu cei din jur. In general, Racul este primul care tine sa-si exprime o emotie - rade cu lacrimi sau plange in hohote pentru ca este excesiv de sensibil. Inzestrat cu o vointa puternica si cu multa perseverenta nu ezita sa foloseasca manipularea psihica si emotionala pentru a dobandi ceea ce doreste.

In cadrul zodiacului, Racul este opusul Capricornului (preocupat mai ales de modul in care e perceput de lumea inconjuratoare), fiind mai procupat de bunastarea familiei, nu isi gaseste linistea decat in mijlocul celor dragi. Tinde sa se erjjeze in protectorul tuturor rudelor sale, ceea ce nu poate fi decat stresant pentru acestea. In general, nu este foarte ambitios, preferand linistea si confortul.

Racul este guvemat de Luna, simbolul fertilitatii si al instinctului in mitologie, Luna era asociata imaginii mamei care traieste numai pentru copiii sai. Si, pentru ca Luna avea un mare impact asupra emotiilor umane, Racul nu poate fi altfel decat sensibil la miscarile ei, mai mult decat oricare dintre celelalte semne zodiacale. Astfel, cand Luna se afla intr-un semn incompatibil, Racul tinde sa fie morocanos si extrem de sensibil, dar cand ea guverneaza chiar semnul lui zodiacal, Racul este in forma maxima.

Ca orice semn de apa, Racul simbolizeaza mai degraba emotiile, sensibilitatea, decat intelectul sau capacitatea de a actiona. Este foarte intuitiv, destul de timid, dar are tendinta de a dirija vietile celor din jur. Fiind un sentimental, obisnuieste sa se hraneasca din amintiri, carora le acorda mult mai multa importanta decat ar trebui. Este necesar insa sa nu exagereze in aceasta privintapentru ca, in caz contrar, poate deveni excesiv de posesiv si sacaitor cu cei din jur.

Nativul din Rac este zgarcit si detesta sa arunce cu banii in toate directiile. Se priveaza de toate micile bucurii ale vietii pentru ca i se pare ca ar fi de prost gust sa-si satisfaca toate capriciile, chiar daca asta l-ar binedispune. Racul este atat de atasat de valorile familiale, incat devine de-a dreptul obositor.  Dispune de  o  mare  doza  de  imaginatie, pe care o foloseste in scopuri mai putin practice. Racul este tacut si pare lipsit de energie dar este extrem de receptiv la tot ceea ce-l inconjoara.

Vrea sa simta ca ceilalti au o nevoie vitala de el, ca si cum ar fi un fel de salvator al intregii umanitati. Poate sa manipuleze fara nici fel de scrupule constiinta celorlalti, daca simte ca in acest fel isi poate proteja bunul cel mai de pret, adica siguranta emoponala. Si pentru ca e foarte afectat de schimbarile mediului, are mare nevoie de un loc in care sa se retraga pentru a-si savura solitar emotiile, bucuriile, eventual pentru a-si plange de mila.

De obicei, Racul este entuziast, agresiv si foarte combativ. Doreste sa speculeze orice conjunctura dar de cele mai multe ori forteaza nota, ceea ce-i enerveaza teribil pe ceilalti. Motto-ul lui pare a fi: "Gandeste profund, apoi actioneaza agresiv!".  Racul are o minte deschisa si se bazeaza pe experienta proprie ca mijloc de a se realiza in viata. Desi entuziasmul lui este sincer, ar trebui sa invete sa fie mai rabdator, caci este destul de schimbator, si acest lucru s-ar putea sa-i indeparteze chiar si pe cei care-l iubesc cu adevarat. Intr-o clipa se enerveaza cumplit si erupe ca un vulcan, pentru ca in secunda urmatoare sa uite cu desavarsire ceea ce i-a cauzat criza de nervi.

Are tendinta de a se erija in rolul de conducator, dar nu prea il prinde. Inteligenta lui este sclipitoare, de cele mai multe ori, dar nervozitatea si susceptibilitatea de care da dovada nu starnesc admiratia celorlalti. Din punct de vedere emotional, pare complet detasat de persoanele din jurul lui. Isi foloseste sentimentele si emotiile ca pe un instrument care ii poate aduce bunastarea. Racul obisnuieste sa-si ascunda vulnerabilitatea in spatele unei masti agresive, mai ales ca detesta sa ceara ajutorul cuiva sau sa para nesigur pe sine.

Indubitabil, da dovada de mult curaj, dar acesta se transforma cateodata in nesabuinta. Daca este interesat de ceva sau cineva, devine cald, tandru, pasional. lar daca nu vede de ce ar trebui sa se implice intr-o actiune, nu numai ca se detaseaza complet, dar devine chiar arogant si susceptibil. Racul simte mai degraba cu sufletul, nu cu mintea. Este usor impresionabil si reacponeaza rapid. Are incredere in perceptiile lui si cateodata este capabil sa actioneze imediat fara a reflecta prea mult in prealabil.

Racul nu este metodic si nici nu prea stie sa-si vada interesul la locul de munca, caci este profund deranjat de autoritate si detesta tendinta celorlalti de a-i da sfaturi. Cu toate acestea, munceste din greu pentru ca detesta trandavia. Are mulite idei, adesea excelente, dar nu reuseste sa le faca intelese pentru ca este introvertit si prea conservator. Bineinteles, aceasta nu implica o obtuzitate in gandire, caci este dornic sa progreseze pentru a-si asigura securitatea emotionala si financiara.

Surprinzator este faptul ca, in pofida mintii sale bine organizate, este extrem de superstitios. Acorda o atat de mare importanta unor lucruri minore, incat ceilalti il claseaza drept visator, incapabil de a se ancora in realitate (ceea ce, in parte, este adevarat). Racul obisnuieste sa se cufunde in reverii, incercand sa schimbe lumea dar fara a misca un deget, si asta datorita temperamentului si tendintei de a se dedica solitudinii, de a fugi de realitatile dure si de suferinta care-i inspira atata groaza.

Defectul lui major este incapacitatea de a suporta criticile aduse de cei din jurul lui, fie ca ii sunt prieteni, rude sau colaboratori. Susceptibilitatea si agresivitatea verbala, adesea impinse la limite extreme, sunt greu de "digerat" mai ales de nativii din zodiile de Foc.