Horoscop Capricorn (21 decembrie – 19 ianuarie)

Semn de pamant: cardinal (intreprinzator), feminin (introvertit), guvernatd e planeta Saturn
Verbul reprezentativ: "a organiza"
Caracteristica dominanta: disciplina
Atuurile: ambitia, tenacitatea
Piatra pretioasa: onix
Culorile norocoase: kaki, maro
Ziua norocoasa: duminica
Numerele norocoase: 1, 3
Locurile norocoase: orasele mici de provincie

Al zecelea semn zodiacal, Capricornul se deosebeste fundamental de Scorpion si de Sagetator, care exploreaza lumea prin intermediul emotiilor si al intelectului. Capricornul vrea sa avanseze, fiind capabil sa munceasca din greu pentru a-si atinge scopurile. Ambitios si disciplinat, este extrem de hotarat, practic si realist. Nu va lasa pe cineva sa se ocupe de treburile lui, chiar daca acest lucru implica un efort mult mai mare din partea lui. Traiectoria nativului Capricorn este comparabila cu ascensiunea neobosita si continua de la nivelul marii pana pe cel mai inalt varf al muntelui. Si chiar daca drumul nu este usor, nu se va abate niciodata de la el, urmarindu-si scopul cu o rara incapatanare. Dar cateodata este rigid si necrutator cu cei care ii stau in cale. Motto-ul lui: "Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti". Este conservator, nefiind dispus sa riste prea mult. Are excelente capacitati organizatorice si o mare putere de munca, dar cateodata este cam obtuz si foarte sarcastic, atunci cand are de a face cu oameni care nu sunt la fel de ambitiosi ca si el.

In zodiac, semnul Capricornului, preozupat excesic de statutul lui social este opus Racului, care se concentreaza aproape in exclusivitate asupra familiei. Capricronul poate fi un bun om de afaceri si ajunge in aceasta pozitie datorita energiei lui creatoare, a imaginii favorabile pe care stie sa si-o construiasca cu mare grija (chiar daca, e drept, cateodata joaca rolul de "lup moralist").

Capricornul este guvernat de planeta Saturn. In mitologia romana Saturn reprezenta puterea suprema, tatal tuturor divinitatilor. El era simbolul disciplinei, simtului responsabilitatii, eficientei. Atat Capricornul cat si Varsatorul sunt semne dominate de Saturn, primul reprezentand aspectul feminin si iar cel de al doilea pe cel feminin. Ambele semne zodiacale sunt dispuse la un efort sustinut pentru a-si atinge scopurile, dar Varsatorul vrea sa isi transpuna visurile in realitate, fiind ceva mai idealist, in timp ce Capricornul este dispus sa munceasca din greu pentru a-si consolida statutul social, pentru a ajunge la putere.

Nativul Capricorn tine sa lase o impresie buna asupra celorlalti, fiind generos si loial, increzator, disciplinat si increzator in propriile forte, dar vesnica lupta pe care o da pentru a-si pastra verticalitatea il impinge, cateodata, spre fatalism sau, dimpotriva, spre incapacitatea de a-si exprima adevaratele trairi. Pentru ca nu va abdica niciodata de la dorinta de a-si atinge idealul, ambitia nativului ar putea fi confundata cu egocentrismul sau dorinta de a domina, fara a avea o baza reala.

Fiind un semn de pamant, Capricornul este, mai presus de orice, un individ practic: va aborda lumea in mod realist, lasand pe plan secund impulsul de a actiona, emotiile si sentimentalismele. Este cel mai potrivit pentru rolul de om de afaceri, caci stie exact ce vrea si cum poate dobandi. Este econom si scrupulos, dar cateodata este prea materialist sau chiar zgarcit. In nici un caz nu este un rebel sau un nechibzuit, pentru ca unul dintre principiile lui de baza este conservatorismul.

Serios si capabil sa-si dedice intreaga viata unui ideal, considera ca viata este o povara dar cel mai adesea reuseste sa castige nu numai bataliile, ci intreaga lupta. Desi este disciplinat, responsabil si dotat cu un uluitor simt practic, se simte cam obosit si atunci are tendinta de a-si plange de mila. Foarte inteligent si pragmatic, stie foarte bine sa priveasca in perspectiva si sa nu se lase pacalit de capcanele intinse in drumul spre victorie. Ar putea parea excesiv de rezervat si chiar sumbru in relatiile cu ceilalti, dar cand ajunge sa aiba incredere intr-o persoana devine un prieten de incredere. Nu pune mare pret pe parerea altora, fiindu-i suficient sa se simta multumit de propria persoana.

Capricornul gandeste profun, este ambitios, creativ si cateodata cam impulsiv. Din punct de vedere emotional, poate fi caracterizat ca un hipersensibil si, in acelasi timp, un neobosit critic al celor din jur. Si totusi, se imblanzeste brusc atunci cand este interesat de ceva sau, eventual, implicat intr-o actiune sau o relatie. De fapt, este timid si nesigur pe el, se teme de multe lucruri si face mari eforturi pentru a-si ascunde fobiile. Dar in orice imprejurare incearca sa isi pastreze demniatea si sa dovedeasca faptul ca e capabil sa se achite de responsabilitatile aumate.

Niciodata nu-l veti vedea manifestand mila pentru cineva sau emotionandu-se profund, atunci cand asculta necazurile cuiva. Asta nu inseamna ca este insensibil la necazurile celor din jur, ci doar ca are tendinta de a contrazice si, de multe ori, nu isi poate stapani accesele de furie, chiar daca isi da seama ca sunt nejustificate. Se olicitseste usor de cei din jur si atunci se cufunda in stari de melancolie, dar in general este sociabil si realizeaza ca este mai util pentru el ca persoanele cu care intra in contact sa considere ca atitudinea lui este ireprosabila.

Nativul are o uluitoare capacitate de a vedea esenta lucrurilor, chiar daca nu se apleaca prea mult asupra lor. Are o excelenta memorie a figurilor si faptelor iar simtul de observatie este unul dintre punctele lui forte. Stie exact cum sa isi influenteze interlocutoriim apeland la tot tactul de care e capabil. Chiar daca e snob, face in asa fel incat nimeni sa nu-l critice din acest motiv. In plus, la el se remarca abilitatea de a transforma ideile in lucrui practice, caci are gandire profunda si analitica. Ar trebui totusi sa puna mai mult suflet in ceea ce face, caci pragmatismul nu ii este intotdeauna de mare ajutor.

Metodic si calm, ar putea fi nu numai om de afaceri, dar si un bun politician. Este adeptul mentinerii si perpetuarii valorilor traditionale, poate tocmai pentru ca una dintre caracteristicile lui de baza este conservatorismul. Este cu certitudine un realist, pentru ca nu-si permite sa se lase dominat de emotii. Are un simt al umorului care aminteste mai mult de satira dar, cu toate acestea ii e greu sa se autoironizeze. Ii e greu sa inteleaga sentimentele altora, pentru ca nu vrea sa se implice mai mult decat este necesar si atunci prefera rolul de arbitru sau simplu observator.

Este capabil de emotii profunde, iar pe plan sexual este pasional, o vesnica torta vie. Numai pe plan sentimental isi permite sa fie idealist si romantic, dar isi indeparteaza partenerul de viata pentru ca este gelos si are prea multe secrete. Iar daca face cuiva avansuri si acestea sunt respinse, simte ca orgoliul lui a fost calcat in picioare iar dragostea lui inflacarata se transforma in cea mai mare ura. Dar nu ii va lasa pe ceilalti sa vada cat de jignit este, asa ca se retrage in "cochilia" lui pentru a-si linge ranile. Este mult prea mandru pentru a suporta sa fie compatimit, chiar daca acest lucru inseamna ca se indeparteaza de oameni.
Reactiile lui sunt imprevizibile si cei din jur (mai ales partenerul de viata) sunt descumpaniti.

Pasional si optimist, va face eforturi disperate pentru a le insufla buna dispozitie si celor din jur. Dar este foarte sensibil si poate aluneca cu usurinta in melancolie sau chiar tristete, asa ca va trebui sa invete sa aiba mai multa incredere in el (dar si in ceilalti). Personalitatea nativului este astfel structurata incat va face tot ce ii va sta in puteri pentru a evita conflictele cu alte persoane, desi pe cele interioare nu le poate ocoli. Dar firea lui de luptator il va impiedica sa abandoneze lupta in fata primului obstacol. Nativul are nevoie un partener intelegator si supus care sa ii inteleaga nevoia de libertate. Cateodata, cand se simte foarte obosit, abandoneaza pentru o vreme competitia  pentru ca oricum e constient de faptul ca va reusi sa dobandeasca ceea ce altii nu vor avea niciodata.