Zodia Balanta (23 septembrie – 22 octombrie)

Semn de aer: cardinal (intreprinzator), masculin (extrovertit) guvernat de planeta Venus
Verbul reprezentativ: "a oscila"
Caracteristica dominanta: instabilitatea
Atuurile: altruismul, pacifismul
Piatra pretioasa: aquamarin
Culorile norocoase: roz, bleu, galbui
Ziua norocoasa: vineri
Numerele norocoase: 6, 9
Locurile norocoase: centrele industriale sau comerciale

Balanta, fiind cel de-al doilea semn al celei de-a doua parti a zodiacului, este totodata primul semn care nu acorda o mare atentie propriei persoane ci mai ales celorlalti, incercand sa restabileasca o armonie de mult pierduta. Vrea sa sara in ajutorul tuturor, isi mobilizeaza toate fortele oentru a pune capat situatiilor tensionate sau conflictuale, chiar daca nativul nu este direct implicat si ar putea sa isi vada de treburile lui.

In orice ar face, incearca sa fie drept si obiectiv. Detesta incorectitudinea si conflictele, luptand pentru armonie chiar singur impotriva tuturor, daca este nevoie. Desi poate vedea clar toate aspectele unei probleme, oscileaza mult pana ajunge la o concluzie si din acest motiv poate deveni indecis si nestatornic. Isi doreste cu atata disperare sa evite situatiile tensionate, incat i se intampla ca din prea multa solicitudine si patima sa le creeze chiar el. Desi invoca argumente foarte solide, cand reuseste sa-i convinga pe ceilalti ca are dreptate se razgandeste si elaboreaza o alta teorie care le "demoleaza" pe toate cele anterioare. O asemenea atitudine nu poate decat sa descumpaneasca auditoriul care, rusinat ca inainte s-a lasat convins cu atata usurinta, prefera s-o acuze pe Balanta de superficialitate si nesinceritate. Din fericire, pentru ca dovada de mult tact si diplomatie, nativul reuseste, totusi, sa iasa din multe situatii dificile. Iar daca va considera ca ceilalti sunt niste ingrati, atunci isi poate canaliza toata energia si perseverenta catre atingerea scopurilor personale (oricare ar fi acestea). Va reusi, pentru ca isi doreste cu disperare sa reuseasca.

In cadrul zodiacului, Balanta este semn opus Berbecului. Spre deosebire de acesta, doritor sa se cunoasca, sa prospere, nativul din Balanta va fi interesat mai mult de relatiile interumane, decat de propria persoana. Este o prezenta agreabila in societate, mereu vesel si plin de energie, dar cateodata le lasa senzatia celor din jur ca ii compatimeste, nu ca vrea sa-i ajute.

In mitologia romana, Venus (planeta care guverneaza zodia Balantei) era zeita iubirii, a frumusetii, a placerilor. Ea simboliza bucuria de a trai, era intruchiparea bunului gust dar, pe de alta parte, pentru ca visa numai lux si stralucire, era foarte aproape de decadenta. Venus guverneaza atat Balanta (simbolizand aspectul masculin), cat si Taurul (aspectul feminin). Ambele semne zodiacale apreciaza in mod deosebit frumusetea, dar Taurul – pe cea a lucrurilor, iar Balanta – pe cea a oamenilor.

Nativul din Balanta nu se simte nicicand mai fericit decat atunci cand reuseste sa-si faca noi prieteni. Este seducator si atragator, iar eruditia si uimitoarele capacitati de comunicare il fac sa para stralucitor in orice anturaj s-ar afla. Dar sociabilitatea si dorinta de a placea tuturor il face sa devina prea dependent de parerea celorlalti, un mare semn de slabiciune, pe care cel mai adesea o constientizeaza.

Nativul Balanta crede cu toata puterea in utilitatea compromisurilor, ceea ce indica multa diplomatie. Chiar daca este avid de recunoasterea si incurajarile celorlalti, va face tot posibilul pentru a-si impartasi experienta de viata, bucuriile sau tristetile. Se repede sa vorbeasca, este impulsiv si incearca sa dicteze cursul relatiilor cu cei din jur. Cateodata devine prea insistent si chiar sacaitor. Desi este generos, oferindu-si timpul, banii si serviciile, desi isi doreste sa isi ajute cunostintele, chiar daca ele sunt pasagere prin viata sa, are mari dificultati atunci cand se pune problema intelegerii sentimentelor acestora. Vrea ca totul sa se realizeze exact asa cum si-a imaginat  si nu suporta o eventuala dar inevitabila infrangere.

Balanta nu cauta sa acumuleze experienta decat pentru a o utiliza mai tarziu. Este caracterizat de o memorie excelenta, are un simt analitic foarte dezvoltat si o logica imbatabila in cele mai multe situatii. Cateodata poate fi chiar foarte temperamental, dar cauta sa castige in viata nu manipulandu-i sau inselandu-i in fata pe ceilalti, ci folosindu-si calitatile intelectuale si imaginatia debordanta. In comparatie cu semnul zodiacal anterior, Fecioara -  critica si certareata, Balanta este mai tacuta, timida si nepretentioasa.

Nativul Balanta este calm, optimist, in principiu, glumet, iar convingerile lui extrem de puternice il fac sa vada in mod obiectiv realitatea. Cu toate ca are o minte deschisa, este prietenos si rational dar nu accepta ca argumentele lui sa fie combatute, iar principiile, incalcate. Are tendinta de a analiza foarte mult lucrurile pentru ca se teme sa nu fie incorect. Este evident ca tocmai din acest motiv nu poate lua rapid decizii, caci nu vrea sa se pripeasca si sa faca greseli. De fapt teama ca ar putea gresi si ca nu ar sti cum sa reactioneze diminueaza mult din spontaneitatea nativului care, de altfel, ar putea fi unul dintre punctele lui forte.

Balanta prefera sa abordeze temele legate de arta, caci este sensibil si visator.
Ii place sa fie inconjurat de oameni manierati, politicosi si onesti, iar ceea ce detesta cu adevarat este perfidia si meschinaria. Daca intalneste persoane care nu pun mare pret pe codul manierelor elegante, se enerveaza si refuza sa mai comunice (dar dorinta de perfectiune este atat de puternica, incat ii poate face viata insuportabila). Este foarte curios in ceea ce privestte modul de gandire si de actiune al celorlalti, asa ca este recomandabil sa-si gandeasca un loc de munca in domeniul relatiilor publice. Ar putea fi un foarte buna psiholog, diplomat, judecator sau arbitru.

Emotiile nativului Balanta sunt foarte intense, are un apetit sexual de invidiat, este tandru si foarte pasional.
Cam gelos si secretos, nu este un partener prea usor de tolerat, cu toate ca el se simte implinit doar atunci cand se implica trup si suflet intr-o relatie sentimentala. Traieste totul la intensitatea maxima, iar daca avansurile lui sunt respinse sau ignorate, dragostea pana atunci fanatica se poate transforma cu usurinta in ura. In nici un caz nu-si va pierde demnitatea, chiar daca pretul platit este mult prea mare.

Autocontrolul si autodisciplina pe care si le impune sunt minunate in afaceri, dar atrag mai degraba admiratia decat dragostea
reprezentantilor sexului opus. Dar acest lucru este inevitabil pentru Balanta, ca si pentru toate celalalte semne zodiacale. In acel moment, cand este indragostit, nativul devine cochet, mai romantic ca niciodata, cauta sa se joace cu "victima", inainte de a o "ucide" cu pasiunea si entuziasmul lui.